Catalogus 1894 Vve Hasslauer de Champeaux & Quentin successeurs

(Imprimerie Bour. R. St. Martin,192, Paris)

Dit is de meest uitgebreide catalogus van Gambier. In deze catalogus zijn inclusief de niet afgebeelde modellen 1250 verschillende pijpen opgenomen. Wat opvalt is dat in deze catalogus voor het eerst uitgebreid vermelding wordt gemaakt van gekleurde etiketten die om de steel geplakt werden. Zo zien we blauwe “grande marque” etiketten, rode “crême gambier” etiketten, groene “flamande” etiketten en speciale “jean nicot” etiketten. Het gebruik van een reclameplakker op de steel zal dus ergens rond 1890 voor het eerst toegepast zijn.

Wordt in de catalogus van 1886 alleen nog vermelding gemaakt van het gebruik van witte klei in verschillende kwaliteiten, in 1894 zien we veelvuldig de vermelding dat bepaalde modellen leverbaar zijn in witte, rode en zwarte klei. Ook het leveren van de zgn. gecalcineerde modellen is nieuw.

Een grote groep nieuwe modellen wordt gevormd door de flamandes, pijpen met eenvoudige decoraties gegroepeerd als “flamande à tuyau courts” en “flamandes longues”.

Achter in de catalogus vinden we een grote serie pijpen waarbij een caoutchouc steel met een nikkelen bus verbonden is aan de pijp. Deze “têtes montées avec viroles nickelées” worden geleverd in terre blanche, terre rouge en terre noire, geëmailleerd en gecalcineerd.

Deze modellen worden in doosjes van 1 of 2 dozijn verpakt.

Nieuw in deze catalogus zijn ook de pompadours. (blz.125) Voor deze serie zijn zes bestaande modellen genomen die met een fijn decor van bloemen en ranken versierd zijn. Bij de pompadour pijpen zijn de bloemranken die op de kop en de steel in reliëf aanwezig zijn ingekleurd met schilder emaille en de contouren van de bloemranken zijn met goudverf gekleurd wat door Gambier aangeduid werd met “ornements dorés & émail cloisonné”.

Op de laatste drie bladzijden van deze catalogus vinden we voor het eerst pijpen die gemerkt zijn met Noël – Lyon. Het gaat om de zgn. “Pipes Magnétiques”. Ze zijn gemaakt van een wat gelige klei en zijn gelakt met beigekleurige lak. Om het mondstuk zit een touwtje gewonden. Ze komen ook voor met zgn. “mille point” emaille. In de catalogus worden de pijpen niet apart benoemd maar vallen uiteen in twee groepen: de “Pipes Magnetiques Longues” en de “Pipes Magnetigues Courtes”. Het bedrijf van Noël was vier jaar voor het verschijnen van deze catalogus overgenomen door Gambier en blijkbaar wordt in deze periode nog het oorspronkelijke merk met Lyon op de pijpen gezet. Latere pijpen van Noël worden met Noël – Paris gemerkt.

View the catalog