Inventarisatielijst 1858

Deze lijst waarin de voorraad wordt opgesomd van de groothandel van monsieur Beaumont te Parijs in de Rue de L’arbre sec 20 met als hoogste vormnummer 999 geeft een mooi beeld van het assortiment op dat moment. Met behulp van deze lijst was het mogelijk weer een aantal gaten te dichten in mijn catalogus maar ook bleek dat de benaming van veel modellen afwijkt van de benaming zoals we die in de Gambier catalogi tegen komen. Ik zal hieronder een paar opvallende dingen opsommen.

Gambier had bij de figurale pijpen een aantal modellen in het assortiment die in de catalogi “Maure de Barcelonne” genoemd worden. Deze benaming komen we tegen tussen 1868 en 1894. In de lijst uit 1858 blijken deze modellen al geleverd te worden alleen is de benaming in alle gevallen: “Taïtien”.

Een bekend Gambier model is “le Rieur”. Onder de verzamelaars is bekend dat er een kleine Rieur en een iets grotere bestaat. Van deze grotere werd altijd beweerd dat het zou gaan om een vroeger model. In de lijst uit 1858 blijken ze beiden afzonderlijk vermeld te worden. Namelijk: er bestaat een Rieur petit en een Rieur grand, beide met vormnummer 426.

In de catalogus van 1896 zien we dat bepaalde Marseillaises aangeduid worden met “Basque”. Deze benaming blijkt al gebruikt te worden in de lijst van 1858. (nummers 633, 793, 831 en 925 als “Néo Basque”)

Van de fraaie manchetkop die bekend staat als Pie IX met vormnummer 546 bestaat een kleinere variant. Tot op heden was het vormnummer wat op de pijp zelf ontbreekt onbekend. De lijst uit 1858 bracht het volgende aan het licht. De grote Pie IX staat omschreven als “Pape”, op nummer 446 staat in de lijst een tweede “Pape”. Hiermee wordt vermoedelijk de kleinere variant bedoeld.

Gambier leverde een aantal modellen met afgeplatte steel die doorliep tot ongeveer 3 cm van het mondstuk. Dit laatste stuk steel werd met een touwtje omwikkeld. Bij o.a. de modellen 975 en 977 zien we rond 1900 de benaming “neofil” gebruikt worden. Al lijkt dit een moderne aanduiding voor deze pijpen, in de lijst van 1858 werd hij ook al gebruikt.

De benamingen “fantaisie” en “néogène” worden ook al gebruikt in deze lijst.

In deze lijst is ook het assortiment van Fiolet opgenomen. Gambier had samen met Fiolet en de groothandel van monsieur Beaumont een verkoopovereenkomst over de verkoop van hun producten in Parijs en omgeving. Over deze overeenkomst vertel ik later meer.

View the catalog