Facturen en brieven overige bedrijven Frankrijk

Brief J. Dureng, ToulouseDepot de pipes Gambier 001

Factuur uit 1880 van J. Dureng met een bestelling Gambierpijpen. Dureng had een groothandel in rokersbenodigdheden en was verkoopdepôt voor Gambierpijpen. Dit wordt op zijn briefhoofden vermeld met: ‘Depôt général pour le midi des pipes Gambier’. We zien op deze bestelling onder andere Gambier Grande Marque, Gambier Crême en pipes Gambier émaillé.

 

 

 

 

 

Factuur Jules Faix ainé Bestelling Gambier pijpen 001

Op deze factuur uit 1872 zien we een bestelling voor verschillende Gambierpijpen. Per soort zien we de modelnaam, meestal het vormnummer, de hoeveelheid in dozijn of gros en de prijs. Zo zien we op deze factuur o.a. Taxiles, Aristophanes, Borraines, Belges, Fantaisies en Néogènes.

 

 

 

 

 

Bestelling Victor Belle Victor Belle depot Gambier 001

Op deze bestelling uit 1900 van kleipijpenfabriek Belle uit Erôme bij het Parijse bedrijf Abadie zien we een fraai briefhoofd. Naast reclame voor de eigen producten zien we de vermelding dat Belle tevens verkoopdepôt is voor Gambierpijpen.

 

 

 

 

 

Factuur Trees – GrivegnéeTrees 001

Factuur uit 1902 van de Belgische kleipijpenfabriek Trees uit Grivegnée. Naast de productie en verkoop van kleipijpen uit de eigen fabriek was de firma Trees groothandelaar in cigaretten en allerhande rokersartikelen. Tevens was Trees officieel verkoopdepôt van Gambierpijpen. Dit wordt op het briefhoofd vermeld.

 

 

 

 

Factuur Turc successeurs

Turc 001

Fraaie factuur uit 1871 met een bestelling kleipijpen. Deze Parijse winkel was gespecialiseerd in  de verkoop van kleipijpen van Franse kleipijpen. Op het briefhoofd de vermelding van de verkoop van ‘Pipes Gambier, Fiolet, Gisclon en Dumeril’ Bij de getekende pijpen op het briefhoofd vallen de twee pijpen aan de rechterzijde op. Het betreft een Jacob van Gambier (vormnr. 9)  als steelpijp en Fantaisie la Résille (vormnr. 1223)

 

 

 

 

 

Factuur C. Garnier, MâconGarnier 001

Factuur uit 1916 van Garnier, bureau de tabac, meubelhandel, jacht- en visserijartikelen en depôt de pipes Gambier.

 

 

 

 

Diverse briefkaarten.

Het bestellen van Gambierpijpen werd vaak rechtstreeks bij de bij de fabriek in Givet gedaan, hier toon ik een aantal voorbeelden. Het zijn in dit geval alle drie Belgische briefkaarten uit 1894  gericht aan de fabriek te Givet met op de andere zijde een bestelling pijpen. Het gaat om een bestelling door Wingender frères uit Chokier, Trees uit Grivegnée en een onbekend bedrijf.
Luik 001BestellingTrees 001

chokier1 001 chokier2 001

 

Hieronder nog een briefkaart uit 1894. Deze kaart is door de firma Breyer uit Arlon gestuurd aan: Monsieur le directeur de la fabrique de pipes Gambier à Givet.

Op de achterzijde op een rijtje de bestelling van diverse gladde steelpijpen, gerangschikt op vormnummer. Daaronder een bestelling van Néogène Jambe nr. 983,  Néogène Fleur de Lis nr. 1219 en Néogène Midas nr. 1125. Tevens worden er 300 ‘grande marques’ naar keuze besteld en 200 geëmailleerde pijpen. Opvallend is de bestelling van een ‘caisse’ pijpen gemerkt CH. Dit is een tot nu toe onbekend merk wat door Gambier gebruikt is.

20150119_172905  20150119_172934