Even voorstellen: ik ben Arthur van Esveld, in 1962 geboren in het Haagse Bezuidenhout. Toen ik de Middelbare school had afgerond ben ik een aantal jaren werkzaam geweest als hovenier. Na mijn diensttijd bij de Koninklijke Marine kreeg ik min of meer toevallig een baan in de zuivel, in deze branche heb ik me in de jaren daarna verder gespecialiseerd naverschillende opleidingen te hebben gevolgd. Ik ben nu nog steeds werkzaam in deze sector, op dit moment als productiemanager bij een kaasfabriek in het Noord Hollandse Middenbeemster. Het zoeken en graven naar pijpenkoppen en andere bodemvondsten deed ik echter al toen ik nog op de basisschool zat.
Verzamelen was in ons gezin een normale zaak. Mijn ouders hadden diverse interessegebieden, uiteenlopend van postzegels, schelpen tot blikken modeltreinen.
Opgravingen in Den Haag en Gouda
Graag wil ik in het kort vertellen hoe ik er toe gekomen ben om Gambier-pijpen te gaan verzamelen. Zoals veel van de Nederlandse pijpenverzamelaars is het verzamelen ooit begonnen met het zoeken en opgraven van koppen en stelen van kleipijpen. Mijn eerste pijpenkop vond ik in 1969 op een berg grond bij mijn lagere school in Den Haag. Mijn moeder wist me te vertellen dat dit de kop was van een oude pijp. Niet veel later werd in de buurt van mijn huis langs de rand van het Haagsche Bos een enorme hoeveelheid grond uitgegraven om de Utrechtse Baan aan te leggen. Hierbij kwamen grote hoeveelheden aardewerkfragmenten en pijpen naar boven. Op deze plaats bleek in de 17e en 18e eeuw een stortplaats van Den Haag te zijn geweest. Ieder vrij moment ging ik naar deze plek om pijpenkoppen te zoeken. Een verzameling was geboren. In de jaren hierna werd ieder braakliggend terrein in de binnenstad van Den Haag omgewoeld in de hoop nieuwe aanwinsten te vinden. In de 70-er jaren werd er in Den Haag enorm veel gesloopt in het oude Spuikwartier zodat de collectie pijpen ieder weekeinde uitgebreid kon worden met pijpen uit vooral de 17e en 18e eeuw.
Later ging ik met een vriend regelmatig naar Gouda om pijpen te zoeken en toen we in de oude turfloodsen van de firma Goedewaagen mochten graven kwam ik voor het eerst in
De behoefte om de kennis over deze fabriek en het modellenassortiment te delen met andere verzamelaars bestaat al langer. Het idee om in eerste instantie een website op te zetten die geïnteresseerden de kans geeft meer te weten te komen over deze boeiende pijpenfabriek komt van Arjan de Haan.