Het JG merk
Het JG merk is gezet op de oudste Gambier pijpen die bekend zijn. Het verwijst naar de oprichter Jean Gambier en later zijn zoon Joseph Gambier. Het is gezet op de hiel van traditionele modellen en bij manchetpijpen meestal op de onderzijde van de ketel of steel. Het JG merk is in de beginperiode fraai uitgewerkt met een parelrand en een stip tussen de J en de G. De stempels waren zodanig gegraveerd dat het merk in reliëf op de pijp kwam te staan net zoals bij de Hollandse pijpen uit de 18e en vroeg 19e eeuw. Later is het een ingedrukt stempel met een stippellijn er omheen. Enkele uitzonderlijke varianten vinden we terug op bijvoorbeeld de ‘Omnibus’ nr 120, ‘Rats-paille’ nr 1001 en ‘Polka’ nr 510.
Oudst bekende uitvoeringen van het JG merk.
Ketelmerk gebruikt op diverse ‘Flamandes’ . M. H. staat voor Minervin Hasslauer, de eigenaar vanaf 1835.
Exportmerk voor systeempijpen ‘Plugpipe’ en een zeldzaam merk op een zeer kleine Aristophane, nr. 1496
Ketelmerk voor serie ‘Jean Nicot’
Merk JF gebruikt op serie. nr 880B
Merk Karis o.a. gebruikt op Tête Haïti 2006h
Noël Frères, in Givet gebruikt na de overname van Noël- Lyon in 1890.
Etiketten op Gambier pijpen
Naast de in klei gestempelde merken werden ongeveer vanaf 1890 etiketten gebruikt als merkaanduiding. Deze etiketten werden net als bijvoorbeeld bij Goedewaagen om de steel geplakt. Bij Goedewaagen werd vrijwel iedere steelpijp van een etiket voorzien, bij Gambier alleen bij een aantal serie’s zoals ‘Flamandes, en ‘Crême Gambier’ pijpen.
Groen en blauw etiket voor Flamandes. ‘Jean Nicot’ o.a. nr. 5
Rood etiket voor ‘Crême’ pijpen
‘Grande Marque’ gebruikt voor pipes à jarretiere
Etiket ‘Cutty Pipe’ (nr. 1676 t/m 1680)
Gambier merk op andere producten
Aan het einde van de 19e eeuw behoren houten pijpen ook tot het assortiment van Gambier. Deze producten werden ook gemerkt met een ingeslagen merk en etuis en foudralen voor pijpen en sigarenpijpen werden ook van een Gambier merk voorzien. De houten pijpen werden gemerkt met een zon en J G, dit merk werd overigens ook gebruikt op tegels die in de keramiekfabriek gemaakt werden.